Swiss Re: egyre nagyobb károkat okoznak a kisebb, másodlagos természeti káresemények

Swiss Re: egyre nagyobb károkat okoznak a kisebb, másodlagos természeti káresemények

Az elmúlt két év természeti katasztrófa veszteségei komoly figyelmeztetést jelentettek a biztosítási iparág számára, felhívva a figyelmet az úgynevezett másodlagos veszélyek, vagyis a független kis- és közepes méretű káresemények, vagy a nagyobb természeti katasztrófák másodlagos hatásainak súlyosságára, melyek egyre nagyobb pusztítást okoznak.

A Swiss Re legfrissebb sigma jelentése szerint 2018-ban a természeti katasztrófákból származó biztosítói veszteségek nagysága 76 milliárd dollár volt, ami a negyedik legmagasabb éves összeg. Ennek 60%-át a másodlagos veszélyek okozták. 2017-ben a természeti katasztrófákhoz kapcsolódó biztosítási követelések összege minden idők legmagasabbika volt, melyek fele szintén a másodlagos veszélyekhez kapcsolódott. A független kis- és közepes méretű káreseményekből, illetve a nagyobb természeti katasztrófákat követő másodlagos káreseményekből származó veszteségek évek óta emelkednek, amit a Swiss Re az urbanizációval, az extrém időjárási körülményeknek kitett területeken történő eszközkoncentrációval és az éghajlatváltozással magyaráz. 

A másodlagos veszélyes kockázatát gyakran alulbecsülik, mivel hatásukat az elsődleges, jelentős katasztrófák okozta veszteségek elfedik, gondoljunk csak a Harvey, az Irma, vagy a Maria hurrikánokra. A növekvő veszteségpotenciáljuk azonban egyre nyilvánvalóbb, amivel a biztosítóknak és viszontbiztosítóknak is számolniuk kell, hogy a katasztrófa-biztosítási üzletág fenntartható maradjon – figyelmeztet jelentésében a Swiss Re. 

Mit jelent a másodlagos veszély?

Az iparági gyakorlat két eseménytípust sorol a másodlagos veszélyek közé: 
1. a független, gyakran (azaz az elsődleges veszélyeknél, például földrengéseknél, hurrikánoknál gyakrabban) jelentkező, alacsony- vagy közepes súlyosságú veszteségeseményeket,
2. és az elsődleges veszélyek másodlagos hatásaként előforduló eseményeket (például egy földrengést követő szökőár).

2018 legnagyobb biztosítási veszteséget okozó katasztrófaeseménye a kaliforniai erdőtüzek voltak, melyek összesen 12 milliárd dollárnyi biztosítói kárt okoztak. Jelentős másodlagos veszteségesemény volt tavaly a Sydney-i jégeső decemberben, vagy a szeptemberi Florence hurrikánt követő árvizek Carolina államban. 

A Swiss Re várakozásai szerint a másodlagos veszélyekből származó veszteségek a jövőben is emelkedni fognak az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek, a folyamatos urbanizáció, illetve az árvizeknek, vagy tűzveszélynek kitett területeken történő fejlesztések következtében.

Fotó: Pexels

Biztosítók