Így készítsd fel autódat a nyaralásra!

Így készítsd fel autódat a nyaralásra!

Végre beköszöntött a nyár, a nap is többet süt, a nappalok is hosszabbak. Mivel az idei szezonban a legtöbben várhatóan autóval vágnak neki a nyaralásnak, adunk néhány egyszerű karbantartási tippet, hogy ne váljon rémálommá a szabadság. Így nemcsak a baleseteket és a bosszantó meghibásodásokat kerülhetjük el, hanem a felesleges pénzbüntetéseket és az út közbeni javítások miatti megállások kockázatát is.

DIY nyári autókarbantartás

Számos apró dolgot megtehetünk annak érdekében, hogy autónkat felkészítsük egy hosszabb nyári utazásra. Az egyik legfontosabb, saját magunk által elvégezhető teendő, a gumiabroncsok megfelelő állapotának – a futófelület és a nyomás – ellenőrzése. Ne feledkezzünk meg a pótkerekekről sem, ha csak nem akarjuk, hogy egy defekt miatt kelljen megszakítani az utazást.

A gumiabroncsok mellett ellenőrizzük, hogy az esetleges kerékcseréhez szükséges eszközök – emelő, kerékkulcs – megfelelő állapotúak-e.

Ezután ellenőrizni kell a folyadékok szintjét, különös tekintettel a hűtőfolyadékra, az olajra és a mosófolyadékra. Ezenkívül vizsgáljuk meg az ablaktörlő lapátok állapotát, hogy nem sérültek-e.

Végül ellenőrizzük, hogy az összes belső és külső izzó működik-e.

Ha szerelőre bíznánk

Autónk ellenőrzését elvégeztethetjük szakember által is. Számtalan szerviz kínál téli/nyári állapotfelmérést, érdemes azonban megkérdezni, hogy pontosan mit tartalmaz a csomagár. Nyári felméréskor különösen fontos a hűtőrendszer, illetve a légkondicionáló esetleges hibáinak ellenőrzése, de az ékszíjakat is érdemes átnézetni.

Ezeket ne felejtsük otthon

Ha autónk műszaki állapotáról már megbizonyosodtunk, érdemes a csomagolásnál is ügyelnünk néhány apróságra, melyek hasznosak lehetnek probléma esetén. Vigyünk magunkkal motorolajat, ablakmosó folyadékot és hűtővizet, legyen nálunk tartalék izzó készlet, zseblámpa, láthatósági mellény, figyelmeztető háromszög és egy benzineskanna is. Térkép, egy kis harapnivaló és víz, elsősegélykészlet szintén jól jöhet, ha végül mégis az út szélén ragadnánk.

A tanácsokat tartalmazó infografika itt érhető el.

Biztosítók