Frontkasza és jobbkéz-szabály? Kamera segíti a traktorost a kereszteződésben

Frontkasza és jobbkéz-szabály? Kamera segíti a traktorost a kereszteződésben

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a mezőgazdasági és közúti járművek biztonságát növelő kamerák fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. Ez különösen fontos a frontfüggesztésű munkaeszközökkel szerelt traktorok esetén, hiszen egy kereszteződésbe érve ilyenkor a gépkezelő szinte semmit nem érzékel a főút forgalmából. Az eilbote-online.com a Fliegl-Hawk kamerarendszerről írt.

A traktorokra elöl függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást. A veszélyforrás megszüntethető a frontfüggesztésű munkagépekre felszerelt jobb- és baloldali, nagy felbontású Flieg-Hawk kamerával, amelyek kereszteződésbe érve jobbra és balra akár 100 méterre, illetve előre 6 méteres távolságba beláthatóvá teszi az utat. A gépkezelő a traktorban elhelyezett képernyőn keresztül látja a kereszteződést, így biztonságosan hajthat ki a forgalomba.

Hawk kamerarendszer (Forrás: fliegl-agrartechnik.de)

A Fliegl-Hawk kamerarendszert akár 3,5 méterre előre nyúló, frontfüggesztésű munkagépek esetében is használják traktorokon, vagy pl. előrelógó kanalakkal és gémmel rendelkező homlokrakodókon. A Fliegl másik, rendkívül kisméretű, de nagy felbontású,  univerzális kamerája (Eagle) a legtöbb járműre (traktorra, tehergépkocsira, rakodókra, kombájnokra stb.) egyszerűen felszerelhető. Használható tolatókameraként, az oldaltávolságot belátó kameraként, vagy vontatmány ellenőrző kameraként is.

Eagle ( Forrás: fliegl-agrartechnik.de)

Az optika 160 fokos látószöget fog be. Időjárásálló, militari kivitelű és hosszú élettartamú. A kamerák képeinek megjelenítéséhez kétféle, 7 collos átmérőjű monitor választható, éjszakai LED-világítással, akár IP 69K nedvességvédelemmel is. A gyártó a kamerarendszereket a különböző traktorokhoz és egyéb járművekhez adaptálva szállítja. A tápfeszültségük általában 10 és 32 Volt közötti.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók