Félnek az amerikaiak az elkerülhetetlen jövőtől

Félnek az amerikaiak az elkerülhetetlen jövőtől

Az amerikaiak 70 százaléka a közelébe se menne egy önvezető járműnek – derül ki egy friss felmérésből.

Az USA gépjárműszövetsége, az American Automobile Association legújabb felmérése szerint gyakorlatilag semmit nem változott egy év alatt az amerikaiak önvezető járművektől való ódzkodása, 2017-hez képest még 8 százalékponttal emelkedett is azok aránya, akik félnek a robotautóktól. A közvélemény annak ellenére sem javul, hogy az autógyártók és a techóriások gyakorlatilag milliárdokat öntenek a vezető nélküli technológiába. Az AAA felmérésének eredményei szerint tehát komoly kihívást fog majd jelenteni az ügyfelek meggyőzése. 

A tartós félelem és elutasítás valószínűleg abban gyökerezik, hogy túl nagy fókuszt kapnak az ilyen típusú járművekkel kapcsolatos balesetek, de az ismeretlentől való félelem is okozhatja az önvezető járművek elutasítást – véli az AAA. A korábbi évekkel ellentétben a szövetség legfrissebb felmérésére már olyan időpontban került sor, amikor az önvezető autók már a közutakon is előfordulnak. A Waymo startup decemberben kezdett robo-taxi szolgáltatást indítani Phoenix külvárosában, eközben a vezető nélküli tesztautók Kalifornia, Arizona, Florida, Pennsylvania és Michigan államokban már a közutakon járnak. 

A technológia megalkotói és használói persze tisztában vannak a bizalom problematikájával. A Waymo például januárban csatlakozott egy több tucat másik szervezet által alapított koalícióhoz, melynek célja a fogyasztói aggályok csökkentése. Ennek érdekében tesztvezetéseket, oktatásokat szerveznek fogyasztók és a törvényhozók számára, továbbá tájékoztató anyagokat dolgoznak ki. 

A megismerés ugyanis kulcsfontosságú az elutasítás csökkentésében. A több mint 1000 amerikai megkérdezésén alapuló felmérés szerint azok a gépjárművezetők, akik sávtartó szoftverrel, automata vészfékezővel, vagy más automatizált vezetést támogató rendszerrel felszerelt autót vezetnek, sokkal nyitottabbak az új funkciók iránt. 

Az AAA az önvezető járművek korlátozottabb felhasználására adott fogyasztói reakciókat is felmérte. Ez alapján az USA vezetőinek több mint fele nyugodtan használna robot járműveket például repülőtereken, vagy szórakoztató parkokban, ahol nincs olyan kaotikus forgalom, mint a közutakon, és jóval lassabban is közlekednek ezek a járművek. A válaszadók 44%-a elfogadná ezeket a robotjárműveket, ha azok nem embereket, hanem csomagokat, ételt szállítanának. 

Az AAA szerint ezek a korlátozott felhasználási körök, a fokozatos bevezetés segíthet a nyilvánosság meggyőzésében. 

Az általános vonakodás ellenére azonban a megkérdezettek sem vonják kétségbe, hogy az önvezető járműveké a jövő. Több mint felük, 55% úgy véli, hogy 2029-re a járművek többsége képes lesz saját magát vezetni.

Fotó: Pexels

Biztosítók