Döntött a bíróság: a légitársaság felelős a fedélzetén bekövetkező balesetekért

Döntött a bíróság: a légitársaság felelős a fedélzetén bekövetkező balesetekért

A légitársaság felelős a légi járaton a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért, függetlenül attól, hogy a balesetet a repüléshez szorosan kapcsolódó váratlan esemény okozza-e – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az ügy előzménye, hogy egy kislány kártérítést és kamatokat követel a Niki Luftfahrt (felszámolás alatt lévő) osztrák légitársaságtól azon égési sérülések okán, amelyeket egy Palma de Mallorca és Bécs közötti repülőúton szenvedett el, amikor az apjának felszolgált és az előtte lévő lehajtható tálcára helyezett kávé ismeretlen okokból kiömlött.. A légitársaság véleménye szerint nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, úgynevezett Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávéspohár a lehajtható tálca hibája, vagy a repülőgép remegése miatt borult fel.

Az ügyben eljáró osztrák bíróság a “baleset” egyezményi értelemben vett, de abban meg nem határozott fogalmának pontosítását kérte az uniós bíróságtól. Ítéletében az Európai Bíróság mindenekelőtt azt mondta: a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. A baleset fogalmába tartozik a repülőgép fedélzetén bekövetkező minden olyan esemény, amelyben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedéshez szorosan kapcsolódó kockázatból erednek-e – közölte az uniós bíróság. 

Biztosítók